V preteklem tednu se je domnevno začel ustanavljati še en slovenski Manchester United fanklub. Pri tem so proti nam javno poslali cel kup groženj, neverjetnih laži in naravnost smešnih obtožb. Nanje se najraje sploh ne bi odzivali, a bomo s spodnjim zapisom to storili samo zato, da tisti, ki tega še ne vedo, vedeli, kaj je uradni fanklub Klub navijačev Manchester United FC Slovenija in kako deluje; vsi člani pa bodo dobili novo potrditev, da so storili edino pravilno, ko so nam zaupali in se ponovno včlanili.

Članarina se porabi za obiske tekem vodstva fankluba, člani za članarino ne dobijo ničesar.

Popolna neumnost in neresnica. Uradni fanklub je pravni subjekt, ustanovljen v skladu s slovensko zakonodajo in pravili Manchester Uniteda. To pomeni, da ima statut, organe, izvoljeno vodstvo, tekoči račun, matično in davčno številko. Delovanje je popolnoma transparentno, saj letno oddajamo poročila AJPES-u in DURS-u, člani lahko kadarkoli dobijo vpogled v vse dokumente, na letnih občnih zborih, pa se o vsem pogovorijo. Če bi obstajala kakšne nepravilnosti, bi se zagotovo hitro odkrile in razrešile.

Članarina v fanklubu znaša 10€ in stane skupaj z OUM 60€. Zanjo člani dobijo uradno pravico do ogleda tekem, OUM članstvo, vso podporo in pomoč pri organizaciji ogledov tekem in vseh ostalih s tem povezanih stvareh, možnost sodelovanja pri aktivnostih fankluba (turnirji, pikniki, FIFA turnirjih itd.), možnost cenejšega nakupa artiklov fankluba, možnost sodelovanja v nagradnih igrah itd.

Ceneje kot prek fankluba na tekmo ne morete. Karte so po rednih cenah, prevoz in spanje si lahko vsak rezervira sam, lahko pa zaupa izbiri predsednika, ki živi v samem Manchestru in pozna ponudbo bolje od ostalih. OUM članstvo ob tem prinaša 10% popust ob nakupu v uradni trgovini, o ogledu muzeja in štadiona …

Razen vodstva nihče ne hodi na tekme (ne v puba, ne v Anglijo)

Posebej žaljivo do vseh številnih članov, ki se redno udeležujejo druženj v pubu, še bolj pa do vseh, ki so že in bodo še odšli na ogled tekme na Otok. Vsako leto je takih več 10, vsako leto tja odhajajo novi, vodilni člani se niti ne morejo pohvaliti z večjo frekvenco obiskov od ostalih. Kdor ne verjame, naj pride vprašati v England puba.

Če ta osnovna dejavnost fankluba ne bi odlično funkcionirala, fanklub ne bi imel vsako leto več zvestih članov. Več o tej točki ne bi zgubljali besed.

Originalne artikle izdelujemo izključno za lastno promocijo.

Nekaj povsem logičnega, normalnega in pričakovanega je, da ima fanklub lastne artikle, saj ti delujejo kot povezovalni element identifikacije s sovrstniki in somišljeniki. Manj normalno pa je misliti, da je naloga fankluba prodajanje uradnega merchandisa matičnega kluba. Še nikogar nismo prisili, da kaj kupi, Adidas (prej Nike) pa tudi ti dve znamki ne rabita naše pomoči. Ravno tako ne različne spletne trgovine v Sloveniji, čeprav z nekaterimi od njih odlično sodelujemo.

Klubu delamo sramoto, ker ničesar ne objavljamo na svoji spletni strani in FB profilu.

Drži, da bi tu lahko bili bolj aktivni, a prevajanje novic z uradne strani in poročanje o dogajanju na tekmah se nam ne zdi nič posebnega, vsekakor pa to ne prinaša nobene dodane vrednosti članom fankluba. Poleg tega je naša zaprta FB skupina precej aktivna in lahko vsak pride na svoj račun.

Namen fankluba, zapisan v statutu in potrjen na prvi skupščini objavljanje na spletu ne šteje za nalogo fankluba.

Lažemo, da je možno imeti v Sloveniji samo en uraden fanklub.

Pot do še enega uradnega fankluba je odprta in nič nimamo proti temu, a ob trenutnem dogajanju in domnevnih aktivnostih v tej smeri imamo NEKAJ POMISLEKOV IN SKRBI:

– Novi fan klub v domnevnem nastajanju ni v Sloveniji uradno priznana pravna oseba, nima tekočega računa, ne omogoča finančne transparentnosti.

– Novi fan klub v domnevnem nastajanju ne sledi osnovnim pravilom matičnega kluba, saj promovira članstvo in oglede tekem mimo OUM članstva s pomočjo »zunanjega sodelavca«

– Novi fan klub v domnevnem nastajanju trdi, da je »cenejši« in da ponuja članom nore ugodnosti, a osnovnošolska matematika razloži, da 60€ (članstvo samo v Sloveniji + 28€ (za dres) nanese 90€. Se pravi ste si kupili dres, zraven dobili potrdilo o članstvu v neki nelegitimni organizaciji, denar pa nakazali preko čudnih poti, in ne veste, kam je odšel vaš denar (ker pravijo, da dres stane samo 30€…).

– Novi fan klub v domnevnem nastajanju vas bo lahko peljal na ogled tekme, to ni nič takega. A če bodo od vas tam zahtevali osebni dokument, bodo ugotovili, da niste lastnik vstopnice in dobili boste prepoved ogleda tekme.

– Novi fan klub v domnevnem nastajanju se agresivno oglašuje na naš račun. Poudarjajo njihovo poštenost napram nam, da ponujajo več od nas, hkrati pa so enako uradni, po drugi strani pa ne pustijo nobene debate, brišejo komentarje in blokirajo uporabnike, grozijo prek privatnih sporočil, javno žalijo, lažejo in širijo neutemeljene neresnice. Čemu, če pa je vse tako, kot mora biti, se vprašamo. V bistvu vemo zakaj…

Zaključek

Samo bistvo fankluba je že od samega začetka ponujati članom legalen in prijazen način spremljanja tekem Manchester United in drugi aktivnosti, ki sodijo k temu. Pridobitna dejavnost, blokiranje mnenj in aktivnosti drugih ter ustvarjanje elite sta zadnje, s čimer se nam ljubi ukvarjati. Samo upamo in želimo, da se ne bo opekel nobeden od naših članov.

Vsakomur, ki še ni član in po novem ne razmišlja o eni ampak o dveh opcijah pa sporočamo naslednje: na tekmo greš lahko z malo iznajdljivosti kadarkoli brez članstva. Če bi rad to uredi na nek civiliziran, normalen, cenovno optimalen in predvsem varen način, pa dobro premisli, kaj se ti bolj splača, kje se lahko opečeš, in kje lahko narediš napako.

Za vsa vprašanja smo vedno dosegljivi na mailu [email protected].

TO JE ZADNJE SPOROČILO KLUBA NAVIJAČEV MANCHESTER UNITED FC SLOVENIJA V TEJ ZADEVI. HVALA VSEM, KI NAM ZAUPATE. SKUPAJ SMO »NOT ARROGANT, JUST BETTER.«

V imenu fankluba,

Simon

Deli na: