Namesto, da bi se pogovarjali o možnih okrepitvah igralskega kadra, je med navijači Uniteda zadnje čase glavna tema ON, Louis van Gaal. LVG je trener, ki je osvojil praktično vse, kar se je osvojiti dalo. Ko je leta 2014 zasedel mesto managerja v Manchester Unitedu, smo bili prepričani, da je to TO. Imel je znanje, karizmo, avtoriteto in kopico osvojenih lovorik v močnih evropskih ligah. Za nameček je na preteklem SP v nogometu odlično vodil reprezentanco Nizozemske in se z njo uvrstil na tretje mesto. Mislili smo, da smo dobili dostojnega naslednika Sira Alexa Fergusona, pa se je pokazalo ravno nasprotno. Če smo naivno mislili, da smo se z Davidom Moyesom dotaknili dna, nam je je LVG pokazal, da se da spustiti še nižje.

Igra Uniteda v tej sezoni je katastrofalna. Že ob gledanju oddaje Match of the Day na BBC je jasno, kam sodi United. Oddaja je narejena tako, da najprej pokažejo najbolj zanimive tekme, nato pa sledijo ostale, manj zanimive. V zadnji sobotni oddaji sta bila kot najbolj zanimiva dogodka pokazana: 1. edini strel Uniteda v okvir vrat ter 2. miš, ki se je sprehajala po travni površini in jo je slučajno ujela kamera. Statistika prikazovanj tekem Uniteda, odkar ekipo vodil LVG, bi znala biti zelo zanimiva. Nikomur tudi ni jasno, zakaj menjave igralcev na določenih igralnih pozicijah: CF na krilo, RB na LB, DM na CB, itd. Čeprav imamo veliko poškodb, je slabo kadrovanje krivo, da je usoda tekme v določenih trenutkih postavljena v roke golobradih mladeničev, ki jih do včeraj ni poznal nihče.

Vprašanje, ki se nam ponuja samo od sebe, je: »koga ali kaj čaka upravni odbor kluba? Zakaj ne odpustijo van Gaala?« Na tiskovni konferenci po sobotni tekmi je LVG med drugim dejal, da ne more zadovoljiti pričakovanj navijačev. Očitno je torej, da nad njim nismo obupali samo navijači in mediji, ampak je nad sabo obupal tudi sam. Včeraj je po spletu zaokrožila novica, da naj bi LVG po sobotni tekmi upravi kluba ponudil svoj odstop. Še več, to naj bi storil že vsaj dvakrat prej, vendar uprava kluba tega ni sprejela. United je včeraj vse skupaj zanikal, vendar …

Treba je vedeti, da ima LVG pogodbo, ki mu letno prinese £7m. Če bi ga odpustili, bi mu morali torej izplačati okrog £10m. Veliko? Niti ne, če pomislimo, koliko bi United izgubil z neigranjem v Ligi prvakov. Uvrstitev v drugi krog tekmovanja LP naj bi klubu prinesla okrog £30m. Tudi pogodba z Adidasom naj bi vsebovala klavzulo, po kateri bi se pogodbeni znesek ob neuvrstitvi v Ligo prvakov zmanjšal za £23m. Skupaj torej dobrih £50m. Ponovno: KAJ ČAKA UPRAVA?

Izvršno moč za takšne in drugačne ukrepe ima Ed Woodward. Ker pa je zadeva zelo občutljiva, se bo glede tega verjetno posvetoval z drugimi člani upravnega odbora. Zakaj verjetno? Zato, ker npr. sir Alex Ferguson o odstavitvi Davida Moyesa s trenerskega mesta sploh ni bil obveščen. Poglejmo, kdo sestavlja upravni odbor kluba: Avram Glazer, Edward Glazer, Kevin Glazer, Joel Glazer, John Hooks, Ed Woodward, Richard Arnold, Sir Alex Ferguson, Bryan Glazer, Manu Sawhney, David Gill, Sir Bobby Charlton, Darcie Glazer Kassewitz, Jamie Reagle in Robert Leitao. Po vsej verjetnosti imajo trije ambasadorji kluba (SAF, David Gill in Sir Bobby Charlton) zgolj svetovalno vlogo, o menjavi pa bodo dejansko odločali lastniki.

Če oz. ko se bo uprava odločila za zamenjavo Nizozemca, nas bo seveda zanimalo, kdo bo prevzel krmilo. Poglejmo si kandidate ter njihove pluse in minuse.

Jose Mourinho

+        znanje

+        uspešnost

+        izkušnje z angleškim nogometom

+         želja trenirati United

–       visoka plača

–       vse se vrti okoli njega

–       čez tri leta bo klub spremenil v cirkus

Ryan Giggs

+        pozna klub in igralce

+        United way

+        polna podpora navijačev

–       neizkušenost

Pep Guardiola

+         znanje

+         uspešnost

–       ni dosegljiv takoj

–       nima izkušenj z angleškim nogometom

Diego Simeone

+         znanje

–       ni dosegljiv takoj

–       nima izkušenj z angleškim nogometom

–       ne govori angleško

Obstaja še par imen, ki pa so nerealna in jih na tem mestu ne bomo omenjali. O tem, kdo izmed kandidatov je bolj ali manj primeren, ima vsak izmed nas svoje mnenje. Verjetno pa se vsi strinjamo, da je nekaj potrebno narediti, saj tako naprej ne gre več. Prej se bo zamenjava naredila, boljše bo.

Brane

 

Deli na: